Αντιπαράθεση στη συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων

0

Η 23η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Ανδρεουλάκος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, οι βουλευτές Απ. Σταύρου, Απ. Κακλαμάνης, Βέρα Νικολάου, Φ. Κουβέλης, Μαν. Βασιλακόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Αργ. Καρράς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κ. Γκλέτσος, ο πρώην βουλευτής Μιλ. Παπαιωάννου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κ. Μπακάλης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός, οι πρόεδροι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, εισαγγελείς, δικαστές και δικηγόροι.
Ο κ. Χατζηγάκης στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ των άλλων, τα εξής: «Με την εξασθένηση του κράτους διαβρώνεται η νομιμότητα των πολιτών. Συγχρόνως η προθυμία τους να υπακούσουν στους βασικούς θεσμούς υποχωρεί μπροστά σε καινούργιους θεσμούς. Οι νέοι αυτοί θεσμοί συχνά εφαρμόζονται με τον φανατισμό του νεοφωτισμού. Αναφέρομαι εδώ στις ιδιαίτερα χρήσιμες κατά τα άλλα ανεξάρτητες Αρχές, όπως είναι η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων. Η Αρχή αυτή στην εφαρμογή της προκάλεσε τον υπερφαλαγγισμό των δικαιωμάτων των υπολοίπων μη προστατευόμενους απ΄ αυτήν πολιτών και βέβαια συχνά προκάλεσε την καταστρατήγηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, επιχειρώντας να παρακάμψει το θεσμικό μας πολιτειακό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως απαιτείται η ανασυγκρότηση των σύγχρονων κοινωνιών, ώστε ο κόσμος να πορευθεί με ηρεμία και κοινωνική γαλήνη κάτω από ένα δίκαιο θεσμικό σύστημα. Η εύρυθμη λειτουργία κάθε κοινωνίας διασφαλίζεται με την εφαρμογή των νόμων».
Ακόμα, ο κ. Χατζηγάκης είπε: «Η αποτελεσματικότητα στο υπουργείο Δικαιοσύνης χαράσσεται πάνω σε συγκεκριμένους άξονες δράσης: 1) στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, 2) στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού σε όλους τους τομείς της Δικαιοσύνης, 3) στην εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης στους χώρους κράτησης, 4) στον σεβασμό των ατομικών, αλλά και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών. Συγχρόνως, αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώσω για ακόμη μια φορά, πως εμείς εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη, χωρίς άλλωστε εμπιστοσύνη στο θεσμό της Δικαιοσύνης δεν είναι δυνατό να υπάρξει μεταξύ των πολιτών ομαλή συναλλακτική ζωή. Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο έλληνας πολίτης χρειάζεται αδιάβλητους θεσμούς για να ακουμπήσει. Στην χώρα μας ευτυχώς υπάρχουν οι πλήρεις εγγυήσεις των αρχών που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας μας».
Απευθυνόμενους στους εισαγγελείς, ο κ. Χατζηγάκης είπε: «Καλείστε εσείς να γίνετε οι εγγυητές της προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Κυρίως όμως οφείλετε άμεση και ακαριαία επέμβαση στις περιπτώσεις εκείνες που αφορούν την δίωξη και την τιμωρία εγκληματικών συμπεριφορών που συνταράσσουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη και που την ευαισθητοποιούν απέναντι στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Σχόλια