Αντιπρόεδρος ΑΠ: “Αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του ΑΔΣ”

0

Αντισυνταγματική και παράνομη χαρακτηρίζει, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ι. Παπανικολάου, την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, που προηγήθηκε της απόφασης της Ολομέλειας του ΑΠ και έκρινε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε προσωρινή αργία ο Ν. Ζαγοριανός. Πρόκειται για την απόφαση, την επανεξέταση της οποίας ζήτησε, με αίτημά του, από την Ολομέλεια του ΑΠ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.
Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η απόφαση του ΑΔΣ είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γιατί εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης. Ειδικότερα, ο κ. Παπανικολάου επισημαίνει ότι με την απόφασή του αυτή, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο κατηγορεί για συνταγματική εκτροπή και υπέρβαση εξουσίας, μεταλλάχθηκε σε “πρώιμο έννομο ποινικό ή πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο καθ υποκατάσταση των αρμοδίων οργάνων αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό επί της ποινικής ή πειθαρχικής κατηγορίας, προκαταλαμβάνοντας έτσι τα αρμόδια να αποφανθούν ποινικά ή πειθαρχικά όργανα, ενώ συγχρόνως δεσμεύει και τα μέλη του ηθικά, ώστε, αν στο μέλλον κληθούν να αποφανθούν επί της εν λόγω κατηγορίας, ως μέλη αρμοδίων οργάνων, να μην μπορούν να αποστούν της εκφρασθείσας ήδη μετά βεβαιότητας κρίσης τους, προκειμένου να μην κατηγορηθούν για ανακολουθία”.
Ο κ. Παπανικολάου, παράλληλα, αναφέρεται ειδικά στον πρόεδρο του ΑΔΣ και του ΑΠ. Γ. Καλαμίδα αλλά και στον εισαγγελέα ΑΠ, Ι. Τέντε, ενώ υποστηρίζει ότι το ΑΔΣ επιχείρησε όχι την άμεση απόφανση για τη θέση ή μη σε αργία του εν λόγω δικαστή, αλλά να προκαταλάβει την κρίση του αρμόδιου Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ώστε να οδηγηθεί και τούτο σε όμοια απαλλακτική κρίση.

Σχόλια