Αντισυνταγματικά τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, αλλά άκυρες οι σχετικές προσφυγές, σύμφωνα με αυριανή εισήγηση στο ΣτΕ

0

Αύριο εξετάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας το ακανθώδες ζήτημα των νέων, αυξημένων τελών κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. και τις μοτοσικλέτες. Στην εισήγησή του ο σύμβουλος Επικρατείας Ι. Γράβαρης αναμένεται να δεχθεί το βασικό επιχείρημα της καταναλωτικής οργάνωσης ΙΝΚΑ και των οδηγών που έχουν προσφύγει κατά των τελών, δηλαδή ότι το κυβερνητικό μέτρο είναι αντισυνταγματικό, αλλά θα προτείνει να απορριφθούν οι σχετικές προσφυγές διότι οι προσφεύγοντες δεν έχουν έννομο συμφέρον.
Ειδικότερα, ο κ. Γράβαρης συμφωνεί με τους προσφεύγοντες ότι είναι αντισυνταγματική η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αυξημένα τέλη, θεωρώντας πως αυτά μπορούσαν να καθοριστούν μόνον με νόμο, καθώς πρόκειται για φόρο και, σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος, «κανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο». Ωστόσο, κρίνει ότι το ΙΝΚΑ δεν έχει έννομο συμφέρον, καθώς τα τέλη κυκλοφορίας δεν ρυθμίζουν «σχέσεις παραγωγής – εμπορίας – κατανάλωσης», που είναι, σύμφωνα με το καταστατικό της καταναλωτικής οργάνωσης, τα θέματα στα οποία μπορεί να παρέμβει. Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν προσφύγει, επίσης θεωρεί ότι δεν έχουν έννομο συμφέρον, καθώς δεν έχουν οχήματα μεγάλης ιπποδύναμης και δεν καλούνται, συνεπώς, να πληρώσουν τον σχετικό ειδικό φόρο.
Ο σύμβουλος της Επικρατείας αναμένεται να αναφέρει επίσης πως αν η Ολομέλεια έχει τελικά διαφορετική άποψη σχετικά με το έννομο συμφέρον των προσφευγόντων, τότε θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για τον τρόπο είσπραξης των τελών κυκλοφορίας.

Σχόλια