Αντισυνταγματικές οι διατάξεις για το πειθαρχικό δίκαιο

0

Οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Αστυνομικών Υπαλλήλων και Αξιωματικών Αστυνομίας χαρακτήρισαν “αντισυνταγματικές” ορισμένες από τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος για το πειθαρχικό Δίκαιο.

Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι η διάταξη που θεωρεί πειθαρχικό παράπτωμα την “ροπή σε χρήση οινοπνευματωδών ποτών”, “είναι πρωτοφανής για συμπεριφορά αποδεκτή στις δυτικές κοινωνίες και έχει θέση σε κράτη που εφαρμόζουν ισλαμικό δίκαιο”.

Οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Αστυνομικών Υπαλλήλων και Αξιωματικών Αστυνομίας στρέφονται, επίσης, κατά διάταξης που τιμωρεί την αποδοχή υπηρεσιών τροφίμων ή ποτών χωρίς την καταβολή αντιτίμου σημειώνοντας, ότι θα έπρεπε να απαγορεύεται το κέρασμα από καταστηματάρχες που ενδέχεται να υποστούν αστυνομικό έλεγχο και όχι γενικά η συνηθισμένη και κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς η διάταξη, η οποία προβλέπει συμμετοχή εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων στα πειθαρχικά συμβούλια μόνο των χαμηλόβαθμων αστυνομικών και όχι για τα υψηλόβαθμα στελέχη, αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισότητας.