Αντισυνταγματική η διαδικασία της προφορικής συνέντευξης στο Δημόσιο

0

Αντισυνταγματική κρίθηκε η διαδικασία της προφορικής συνέντευξης για τις προσλήψεις στο Δημόσιο από δύο πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Έθνος», υποψήφιος Επαγγελματίας Οπλίτης ο οποίος δεν θεωρήθηκε επιτυχών, προσέφυγε στα δικαστήρια και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τον δικαίωσε, κρίνοντας τη συνέντευξη ως αντισυνταγματική και παραγγέλνοντας την πρόσληψή του σε μία από τις ειδικότητες που είχε δηλώσει.

Παράλληλα το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση στην οποία κρίνει ότι η προφορική συνέντευξη χρησιμοποιείται μέσα από διαδικασίες που «στερούν τις εγγυήσεις στοιχειώδους διαφάνειας, αξιοκρατίας και αμερόληπτης κρίσης», ενώ τονίζεται ότι όποιος παραλείφθηκε να προαχθεί με τέτοιου είδους κρίσεις, δικαιούται αποζημίωση και μάλιστα, όχι μόνο τους μισθούς και τα επιδόματα της θέσης ή του βαθμού που θα είχε πάρει κανονικά, αλλά και χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Οι δύο αποφάσεις αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για σωρεία προσφυγών από όσους έχασαν κάποια θέση στο Δημόσιο, λόγω κακής βαθμολογίας στην προφορική συνέντευξη.