Αντισυνταγματική η διάταξη για την ιθαγένεια στο στρατό

0

Μετά τις Σχολές Ευελπίδων και Ικάρων, το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική και τη διάταξη του οργανισμού της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, που ορίζει πως για να γίνει κάποιος σημαιοφόρος πρέπει να έχει την ελληνική ιθαγένεια ή εθνική καταγωγή.

Γεγονός που σημαίνει ότι πολίτες οποιασδήποτε εθνικότητας που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μπορούν να διεκδικήσουν εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές, να αποφοιτήσουν και να ανελιχθούν στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Την τρίτη κατά σειρά απόφαση του ΣτΕ πληροφορήθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αναμένεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα συνολικά και για τις τρεις σχολές, με σκοπό την αναθεώρηση της απόφασης, παραπέμποντας το θέμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Αντισυνταγματική βγήκε, επίσης, η διάταξη βάσει της οποίας οι υποψήφιοι που μετέχουν στο διαγωνισμό εισαγωγής πρέπει «να είναι άγαμοι και να μην περιμένουν τέκνο».
Οι σύμβουλοι επικρατείας έκριναν πως ο συγκεκριμένος περιορισμός έρχεται κόντρα με τις επιταγές του Συντάγματος περί ισότητας, ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, σεβασμού της αξίας του ανθρώπου, της ιδιωτικής ζωής, καθώς επίσης της προστασίας του έγγαμου βίου, της οικογένειας και της μητρότητας.

Επίσης, αναφέρουν πως ο χαρακτηρισμός των στρατιωτικών σχολών ως ισότιμων και ανώτατων με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα «δεν συνεπάγεται άμεση-έμμεση εξομοίωσή τους» προς τα ΑΕΙ ούτε «αυτόματη εξομοίωση των πτυχίων των στρατιωτικών σχολών και των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων προς τα πτυχία των ΑΕΙ».

Σχόλια