Αντισυνταγματική η κατάσχεση οχημάτων για υπερβολική ταχύτητα και μέθη

0

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός με εγκύκλιό του απορρίπτει την κατάσχεση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών όταν οι οδηγοί τρέχουν πλέον του επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας, οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και τοξικών ουσιών ή επιδίδονται σε αυτοσχέδιους αγώνες.

Σύμφωνα με την ποινική νομοθεσία, τα οχήματα μπορεί να κατάσχονται μόνον εφόσον θεωρηθούν ως μέσα τέλεσης κακουργήματος ή πλημμελήματος που πηγάζει από δόλο. Σύμφωνα όμως με τον κ. Λινό, οι προϋποθέσεις αυτές δεν συντρέχουν στις περιπτώσεις υπερβολικής ταχύτητας, οδηγήσης σε κατάσταση μέθης ή αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς για τους οδηγούς παραβάτες των περιπτώσεων αυτών, ο ΚΟΚ προβλέπει τις σχετικές ποινές ανάλογα με την παράβαση.

Κατά τον κ. Λινό, η κατάσχεση συνιστά ένα κατ εξαίρεση επιτρεπτό περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας, το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 17 του Συντάγματος, και για τον περιορισμό αυτό πρέπει να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Συντάγματος.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινού προκάλεσε η εγκύκλιος του εισαγγελέα Εφετών Πατρών Αναστάσιου Κανελλόπουλου για κατασχέσεις αυτοκινήτων όταν οι οδηγοί τους συλλαμβάνονται να τρέχουν με ταχύτητα άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα ή να οδηγούν μεθυσμένοι.

Σχόλια