Αντισυνταγματική η υποχρεωτική ασφάλιση ασκούμενου δικηγόρου

0

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας “Πρωτο Θέμα”, αντισυνταγματική κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών η υποχρεωτική ασφάλιση ασκούμενου δικηγόρου, δικαιωνοντας έτσι τον προσφεύγοντα δικηγόρο, Ορφέα Φίλο.

Όπως προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 48 του Ν. 3996/2011,  ζητήθηκε στον προσφεύγοντα  να καταβάλει αναδρομικές «εισφορές άσκησης» στον τομέα υγείας δικηγόρων Αθηνών, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ήταν ασκούμενος δικηγόρος. Συνεπώς, κλήθηκε να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές πριν την εγγραφή του στα μητρώα δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.    

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη διάταξη του Ν. 3996/2011 είναι αντίθετη στις επιταγές του άρθρου 4 του Συντάγματος, καθώς εξομοιώνει τους ασκούμενους δικηγόρους με τους εγγεγραμμένους δικηγόρους στα μητρώα των Δικηγορικών Συλλόγων.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο δέχθηκε τις θέσεις του κ. Φίλου κρίνοντας ότι η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη προσκρούει τόσο στο άρθρο 4  όσο και στο άρθρο 22 του Συντάγματος, στο οποίο προβλέπεται η κρατική μέριμνα για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων.