Αντισυνταγματικό κρίνεται από το ΣτΕ διάταγμα που αφορά στην ασυλία διαφόρων πλοιοκτητών

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επέστρεψε στον υπουργό Eμπορικής Nαυτιλίας M. Kεφαλογιάννη ως μη νόμιμο, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προσπαθούσε να παρατείνει για άλλα δύο χρόνια το καθεστώς ασυλίας διαφόρων πλοιοκτητών, στους οποίους ενώ είχε παρασχεθεί άπλετος χρόνος 9 ετών, δεν έκαναν τίποτα για να εγκαταστήσουν (όπως ήταν υποχρεωμένοι από το Π.Δ. 400/96) συστήματα περισυλλογής των αποβλήτων των πλοίων, προκειμένου να αποφεύγεται η ρύπανση της θάλασσας.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι το διάταγμα παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις και τον υγιή ανταγωνισμό, καθώς αντί να τιμωρεί τους παραβάτες, επιβραβεύει τους ασυνεπείς πλοιοκτήτες που δεν θέλησαν να συμμορφωθούν στις διεθνείς υποχρεώσεις για αποτροπή της θαλάσσιας ρύπανσης.

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προσπάθησε με το εν λόγω διάταγμα να πετύχει νέα διετή παράταση για τα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία κατηγορίας I, υποστηρίζοντας ότι κάποια πλοία δεν έχουν ακόμα πετύχει την προσαρμογή τους στις υποχρεώσεις του Π.Δ. 400/96, ενώ για να πεισθεί το ΣτE να το περάσει, υποστήριξε ότι είναι πιθανό ορισμένα από τα πλοία που δεν συμμορφώθηκαν στις νόμιμες υποχρεώσεις να παροπλιστούν πριν από την 1/1/2008.

Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε κατηγορηματικά τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει παράταση της προθεσμίας, καθώς με αυτό τον τρόπο οδηγεί σε διευκόλυνση οριστικής απαλλαγής ορισμένων πλοίων από τις επιβαλλόμενες νόμιμες υποχρεώσεις αντί της συμμόρφωσης προς αυτές.

Σχόλια