Αντισυνταγματικός ο διορισμός προεδρείων σε Δρομοκαΐτειο και «Παμμακάριστος»

0

Να κριθούν αντισυνταγματικοί οι διορισμοί νέου προέδρου και νέου διοικητικού συμβουλίου που έγιναν από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη, πέρυσι τον Ιούνιο, στο Δρομοκαΐτειο ψυχιατρείο και στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» εισηγήθηκαν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Σύμβουλοι κ.κ. Α. Κότσης και Γ. Ποταμιάς, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις των δύο νοσοκομείων και να ακυρωθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις αυτές: «Ο διορισμός προέδρων (ως διοικητών) και των τεσσάρων μελών του Δ.Σ. των νοσοκομείων από τον υπουργό Υγείας αντίκειται ευθέως στο άρθρο 109 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται η μεταβολή του περιεχομένου και των όρων διαθήκης ή δωρεάς. Επίσης, αντίκειται στο Σύνταγμα, γιατί αλλοιώνονται ανεπίτρεπτα οι όροι της διαθήκης των δωρητών και διαθετών των δύο νοσοκομείων.

Είναι αντισυνταγματικές οι αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, που αφορούν την δικαστική και εξώδικη εκπροσώπηση των νοσοκομείων, τις μετακινήσεις του προσωπικού και τις τοποθετήσεις προϊσταμένων, όπως και τον πειθαρχικό έλεγχο.

Σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές είναι η προσθήκη ως μελών του Δ.Σ. του διευθυντή της νοσηλευτικής υπηρεσίας των νοσοκομείων, ενός εκπροσώπου των γιατρών των νοσοκομείων και ενός εκπροσώπου των εργαζομένων».

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Σχόλια