Αντισυνταγματικός ο νόμος για την εισαγωγή παιδιών τριτέκνων και πολύτεκνων στα ΑΕΙ

0

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε αντισυνταγματικό το N. 3966/2011 που εισάγει ευνοϊκή μεταχείριση για τα τέκνα των πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών, σχετικά με την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε επίσης κρίνει αντισυνταγματικό τον επίμαχο νόμο, στον οποίο προβλέπεται ένα σημαντικό μπόνους θέσεων για την εισαγωγή των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, το οποίο ανέρχεται στο 35% για τις Στρατιωτικές Σχολές και στο 14% για τις Αστυνομικές Σχολές.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 986-988/2014 αποφάσεις της έκρινε ότι η ειδική αυτή μεταχείριση είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι η σχετική διάταξη του N. 3648/2008 είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι εισάγει ευνοϊκή μεταχείριση, περιορίζοντας τα τέκνα των λοιπών οικογενειών σε πολύ μικρό ποσοστό θέσεων, παραβιάζοντας έτσι τις συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας εκάστου.
 

Σχόλια