Αντισυνταγματικός ο νόμος Ν.3260/2004 σύμφωνα με την εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου

0

Αντισυνταγματικός είναι, σύμφωνα με την Εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο νόμος Ν.3260/2004 που προβλέπει τη χωρίς αποζημίωση αυτοδίκαιη λήξη των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων, οι οποίοι απασχολούνται στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα.

Τη θέση της υποστήριξε ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ενώ αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση επί του θέματος και του προκατόχου της, Ιωάννη Τέντε.

Οι διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του Ν. 3260/2004 (νόμος Παυλόπουλου) προβλέπουν την αυτοδίκαιη λήξη των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου, χωρίς την πρόβλεψη οποιασδήποτε αποζημιώσεως.

Οι συμβάσεις αυτές αφορούν σε πρόσωπα “που προσελήφθησαν από δημόσιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για ορισμένο χρόνο ως μονομελή όργανα διοίκησης (μεταξύ των άλλων και οι γενικοί διευθυντές, διευθυντές ή προϊστάμενοι υπηρεσιών), χωρίς την καταβολή της αποζημιώσεως που τα συμβαλλόμενα μέρη (εργοδότης-εργαζόμενος) συμφώνησαν για την περίπτωση πρόωρης λύσης της συμβάσεως».

Η Ολομέλεια του Άρειου Πάγου εξέτασε τις νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν τη λήξη των συμβάσεων εργασίας χωρίς αποζημίωση και το κατά πόσο είναι αντίθετες στο άρθρο 5 του Συντάγματος περί οικονομικής ελευθερίας.

Όπως υποστήριξε στην Ολομέλεια η κ. Κουτζαμάνη «πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση με καταφανή αναδρομική ισχύ, η οποία ως εκ τούτου θίγει την συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της οικονομικής ελευθερίας ήτοι την ελευθερία των συμβάσεων, ειδικότερη έκφανση της οποίας αποτελεί η ελευθερία των συμβαλλόμενων να καταγγείλουν, με δική τους πρωτοβουλία την από αυτούς καταρτισθείσα σύμβαση».

Τους αρεοπαγίτες απασχόλησε περίπτωση εργαζομένου στο Οργανισμό Λιμένος Βόλου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ο οποίος απολύθηκε κατ’ εφαρμογή του Ν. 3260/2004, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

Σχόλια