“Όχι” του Αρείου Πάγου στην αποζημίωση κλοπών χωρίς τη λήψη αναγκαίων μέτρων ασφαλείας

0

Το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δικαίωσε ασφαλιστική εταιρεία η οποία αρνήθηκε να αποζημιώσει βιοτεχνία ενδυμάτων από τον κίνδυνο της κλοπής, καθώς ο εκπρόσωπος της βιοτεχνίας δε συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις της ασφαλιστικής εταιρείας για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας.
Η υπόθεση αφορούσε βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων επί της οδού Πειραιώς, η οποία στις αρχές του 1999 υπέγραψε συμβόλαιο με ασφαλιστική εταιρεία κατά του κινδύνου κλοπής.
Στο συμβόλαιο αναφερόταν, μεταξύ των άλλων, ότι «η ασφαλιστική κάλυψη κλοπής της περιουσίας ισχύει μόνον εφόσον αυτή προστατεύεται επαρκώς καθόλη τη διάρκεια της συμβάσεως με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα προστασίας: α) ειδικές κλειδαριές ασφαλείας, β) ρολά ασφαλείας, γ) σιδηρά κιγκλιδώματα, δ) σύστημα συναγερμού και ε) μόνιμο έμμισθο φύλακα».
Κατά τις νυκτερινές ώρες της 21ης Οκτωβρίου 1999, άγνωστοι αφού παραβίασαν μια μπάρα με απλό λουκέτο της κεντρικής εισόδου της βιοτεχνίας μπήκαν στην αποθήκη και αφαίρεσαν εμπορεύματα αξίας 81.878 ευρώ.
Το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου 1999, άγνωστοι παραβίασαν για δεύτερη φορά την αποθήκη και αφαίρεσαν εμπορεύματα αξίας 62.509 ευρώ. Στη συνέχεια, εμπειρογνώμονες της ασφαλιστικής εταιρίας υπέδειξαν στους υπευθύνους της βιοτεχνίας την λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας όπως την τοποθέτηση συστήματος συναγερμού, με τηλεφωνική σύνδεση με την αστυνομία και την ενίσχυση της πόρτας εισόδου της αποθήκης με μπάρες που θα κλειδώνουν με λουκέτα ασφαλείας. Οι υπεύθυνοι της βιοτεχνίας δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα που υπέδειξαν οι εμπειρογνώμονες. Στις 27 Νοεμβρίου 1999 για τρίτη φορά άγνωστοι εισήλθαν στην αποθήκη και αφαίρεσαν εμπορεύματα αξίας 46.661 ευρώ.
Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι σωστά δεν αποζημιώθηκε η βιοτεχνία καθώς παρά τις υποδείξεις της ασφαλιστικής εταιρείας, από «βαριά αμέλεια», δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.

Σχόλια