Α.Π.: Βλαπτική μεταβολή η μονομερής επιβολή εκ περιτροπής εργασίας μιας ημέρας σε μεμονωμένο εργαζόμενο

0

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η απόφαση αυτή είναι “σημαντική τη στιγμή που πολλοί εργαζόμενοι κρατούνται όμηροι από τους εργοδότες, οι οποίοι για να αποφύγουν την αποζημίωση λόγω απόλυσης, τους υποχρεώνουν σε εργασία μίας μόνο ημέρας την εβδομάδα, εξωθώντας τους στην ουσία σε οικειοθελή αποχώρηση.

Μετά το Πρωτοδικείο Θήβας και το Μονομελές Εφετείο Εύβοιας, ο Άρειος Πάγος με αμετάκλητη απόφασή του αποκλείει τις διατάξεις περί μονομερούς επιβολής ευέλικτων μορφών εργασίας.

Ρητά δε αναγνωρίζεται ότι εφόσον οι εργαζόμενοι, κατά την μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, επιφυλαχθούν για τα δικαιώματά τους, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουν την εργασία τους, αλλά μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με τους νέους όρους και στη συνέχεια να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για τον παράνομο χαρακτήρα της μεταβολής και της διεκδίκησης των αξιώσεών τους.

Η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση κατάργηση του συμπλέγματος τροποποιήσεων της εργατικής νομοθεσίας που διακυβεύουν κάθε ατομική και συλλογική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σχόλια