ΑΠ: Δικαίωμα του Εισαγγελέα για αναίρεση βουλευμάτων για κατάχρηση δημοσίου χρήματος

0

H Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το υπ΄ αριθμ. 3/2014 βούλευμά της έκρινε ότι ο εκάστοτε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δικαίωμα να ασκεί αναίρεση κατά βουλευμάτων που αφορούν κατάχρηση δημοσίου χρήματος και σχετίζονται με τον Νόμο 1608/50 περί καταχραστών, ο οποίος επισύρει ποινή έως και ισόβια κάθειρξη.

Οι δικαστές, δεχόμενοι την εισήγηση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή, έκριναν ότι ο εκάστοτε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «δικαιούται να ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του συμβουλίου Εφετών, παραπεμπτικού ή απαλλακτικού, το οποίο εκδίδεται κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 308 Κώδικά Ποινικής Δικονομίας και αφορά εγκλήματα που περιγράφονται στο άρθρο 1 του Ν. 1608/1950
περί καταχραστών του Δημοσίου».

Το εν λόγω βούλευμα είχε ως αφορμή υπόθεση διεκδίκησης έκτασης περίπου 38.000 στρεμμάτων στην Σκύρο από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους, η οποία τελικά κρίθηκε ότι ανήκει σε εκείνην και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι Δικαστές υπογραμμίζουν ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει τη δυνατότητα να ασκεί αναίρεση και σε βουλεύματα που είναι αμετάκλητα για τους διαδίκους, αλλά και σε αυτά ακόμη που δεν παρέχεται η δικονομική δυνατότητα στον κατηγορούμενο να ασκήσει αναίρεση, διότι ο Εισαγγελέας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι ισόβιος δικαστικός λειτουργός και δεν εξομοιώνεται ούτε ταυτίζεται με το διάδικο, σε κάθε δε περίπτωση δεν θεωρείται αντίδικος του κατηγορουμένου.
 

Σχόλια