ΑΠ: Εταιρία αυτοκινήτων καλείται να καταβάλει αποζημίωση για θανατηφόρο τροχαίο

0

Αποζημίωση ύψους 280 χιλιάδων ευρώ επιδίκασε ο Άρειος Πάγος στην οικογένεια 22χρονου που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο επειδή την κρίσιμη στιγμή δεν άνοιξε ο αερόσακος του αυτοκινήτου που οδηγούσε. Με την υπ αριθμό 500/2010, το Δικαστήριο έκρινε ότι την αποζημίωση, για ψυχική οδύνη των συγγενών, θα πρέπει να καταβάλει η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, από την οποία το αγόρασε ο άτυχος νέος.
Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, στις 5 Φεβρουαρίου του 2000, ο 22χρόνος οδηγούσε το σχεδόν καινούργιο αυτοκίνητό του επί της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς την Θεσσαλονίκη. Έξω από την Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον οδικό άξονα μεταξύ Σίνδου και Χαλάστρας το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του, μπήκε σε χωράφι, προσέκρουσε με την αριστερή πλευρά σε δέντρο και στη συνέχεια ανατράπηκε. Ο 22χρονος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο «Παναγία» της Θεσσαλονίκης με πολλαπλά συντριπτικά κατάγματα και κακώσεις στο θώρακα και τους πνεύμονες. Εν συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου και εξέπνευσε.
Κατά την πρόσκρουση και παρά τη σφοδρότητά της δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα του αριστερού πλευρικού αερόσακου, ο οποίος ήταν ελαττωματικός. Επίσης, δεν ενεργοποιήθηκε ο προεντατήρας της ζώνης ασφαλείας.
Το Δικαστήριο εξετάζοντας τα στοιχεία, έκρινε ότι επρόκειτο για εργοστασιακό ελάττωμα. Άλλωστε, ο 22χρονος είχε αναφέρει στην εταιρία το πρόβλημα και στο παρελθόν, ωστόσο οι τεχνικοί δεν έκαναν ευρύτερο έλεγχο σε όλο το σύστημα ασφαλείας προκειμένου να το διορθώσουν.
Από την πλευρά της, η εταιρία ισχυρίστηκε ότι στη μνήμη των αυτόματων ηλεκτρονικών ελέγχων του αυτοκινήτου κατά την ημέρα του ατυχήματος δεν καταγράφονται σφάλματα στο σύστημα των αερόσακων και του προεντατήρα ζώνης.
Ο Άρειος Πάγος απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς και συνεκτιμώντας την αμέλεια του οδηγού κατά το δυστύχημα επιδίκασε 280 χιλιάδες στους συγγενείς του για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν.

Σχόλια