ΑΠ: Καταδίκη σοκολατοβιομηχανίας για πώληση ακατάλληλου προϊόντος

0

Με την υπ αριθμό 1264/2010 απόφασή του, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση, με την οποία επιδικάστηκε υπέρ δύο καταναλωτών το ποσό των 3.000 ευρώ, ως αποζημίωση, καθώς σε σοκολάτα που αγόρασαν σε περιοχή της Αττικής βρέθηκαν σκουλήκια. Την αποζημίωση υποχρεούται να καταβάλει ο νόμιμος εκπρόσωπος της σοκολατοβιομηχανίας στην Ελλάδα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι σε βάρος του εκπρόσωπου της σοκολατοβιομηχανίας δημιουργείται υποχρέωση αποζημίωσης λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν οι καταναλωτές ενώ απεφάνθη ότι η συμπεριφορά της επιχείρησης «εξήλθε από τα όρια των χρηστών συναλλακτικών ηθών, παραβαίνοντας την γενική υποχρέωση πρόνοιας που είχε».
Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά της υπό κρίση περίπτωσης, το 2002 μία γυναίκα προμηθεύτηκε σοκολάτες από κατάστημα στη Λούτσα, προκειμένου να τις χαρίσει στα ανήλικα ανήψια της που φιλοξενούσε. Κατά την κατανάλωση του προϊόντος, εξάχρονο αγόρι διαπίστωσε ότι στη σοκολάτα υπήρχαν ζωντανά σκουλήκια. Τα παιδιά που κατανάλωσαν το αλλοιωμένο προϊόν μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Σπάτων, όπου διαπιστώθηκε ότι απεφεύχθη η τροφική δηλητηρίαση.
Σύμφωνα, άλλωστε, και με την έκθεση ελέγχου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ότι η σοκολάτα ήταν ακατάλληλη προς βρώση και πάνω της «βρέθηκε έρπων σκώληκας, χρώματος υπόλευκου και μεγέθους ενός εκατοστού». Ο εκπρόσωπος της σοκολατοβιομηχανίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών.

Σχόλια