ΑΠ: Συνταγματικό το νομοσχέδιο για την επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης

0

Με ομόφωνη απόφασή της, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, που προωθεί το υπουργείο στο επίμαχο νομοσχέδιο, η Βουλή, δια της διάσκεψης των προέδρων θα εκφέρει γνώμη για τους εκάστοτε υποψηφίους επικεφαλής, κάτι που σύμφωνα με το ΣτΕ αντιβαίνει στο Σύνταγμα, που ορίζει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο ΑΠ έκρινε ότι, εφόσον και υπό το νέο σχέδιο νόμου, τον τελικό λόγο θα έχει και πάλι το υπουργικό συμβούλιο, δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.
Για το θέμα της υποχρεωτικής ακρόασης των υποψηφίων από τη διάσκεψη των προέδρων, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ισοψήφησε (23-23), ενώ το δικαστήριο τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας.
Αναφορικά με το αυτοδιοίκητο, πιο συγκεκριμένα, η Ολομέλεια έκρινε ότι η εκλογή του διευθύνοντα δικαστηρίου πρέπει να γίνεται από την Ολομέλεια του επόμενου βαθμού.
Ομόφωνα υπέρ της επαναφοράς του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων, τέθηκε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της, τη Δευτέρα, και η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ. Επιπλέον, η Ολομέλεια του ΣτΕ πρότεινε να απαλειφθεί από το νομοσχέδιο το κώλυμα εκλογής που προβλέπεται, εφόσον οι υποψήφιοι προς εκλογή δικαστές δεν έχουν ευδόκιμη θητεία. Την συγκεκριμένη τροποποίηση, εξ άλλου, είχε ζητήσει, με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, η Ένωση Εισαγγελέων της χώρας.
Θέση, επί του νέου νόμου, πήρε και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συμφωνεί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, κρίνοντας ότι με την εφαρμογή τους θα επιτευχθούν οι στόχοι της επιλογής της ηγεσίας, ώστε να εκλέγονται οι άξιοι και ικανοί με διακομματική συναίνεση.

Σχόλια