Απαιτείται ενδελεχής επιθεώρηση των πάντων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

0

Ενώπιον της αρμόδιας για το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της διαφάνειας στη Δικαιοσύνη Επιτροπής της Βουλής βρέθηκαν χθες οι εκπρόσωποι των δικαστών, των εισαγγελέων και των δικηγόρων, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους για τα φαινόμενα διαφθοράς στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη αποφάσισε την αυτοκάθαρση και θα αυτοκαθαρθεί». Ο κ. Ζήσης ανέφερε επίσης ότι η έκταση του προβλήματος της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη δεν είναι γνωστή και «χρειάζεται εκτεταμένη, ενδελεχής επιθεώρηση των πάντων».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Σωτήρης Μπάγιας επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι υποβαθμισμένος θεσμός, με κενά και αδυναμίες που έχουν ήδη καλυφθεί από παραδικαστικά κέντρα, ενώ τόνισε ότι «η προσπάθεια που ξεκίνησε για τη θεραπεία και κάλυψη των κενών αυτών είναι εξαιρετικά δύσκολη για αντικειμενικούς λόγους. Γίνεται δυσκολότερη, καθώς τα παράκεντρα θα αντισταθούν με κάθε μέσο και τρόπο».

Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός αναφέρθηκε στην ύπαρξη λίγων επίορκων και ανεπαρκών δικαστών και αλαζονικών συμπεριφορών δικαστών, που νομίζουν ότι είναι θεοί, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μην εξετάζεται το ήθος και η ψυχολογική διεργασία ενός δικαστή, αφότου αποφοιτήσει από τη Σχολή Δικαστών.

Σχόλια