Απαλλαγή από το δημοτικό τέλος διαφημίσεων σε σταθμούς, στάσεις και οχήματα των ΜΜΜ

0

 

Διαφημιστική εταιρεία προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη, λόγω πρόσκλησης εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων,  να καταβάλει  τέλος για τις διαφημίσεις προϊόντων που τοποθέτησε για λογαριασμό πελατών της σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Προσόδων του Δήμου, ερμηνεύοντας την σχετική διάταξη
(άρθρο 99 παρ. 1 ν. 4199/2013), υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να απαλλαγεί από το τέλος. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η απαλλαγή είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση των ΔΕΚΟ που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο για τις διαφημίσεις που αφορούν τις δραστηριότητες τους και όχι για της διαφημίσεις εμπορικών προϊόντων που γίνονται για λογαριασμό τρίτων.

Από την διερεύνηση της υπόθεσης, ο Συνήγορος  διαπίστωσε ότι το πρόβλημα έγκειται στην ερμηνεία και την εφαρμογή της επίμαχης διάταξης. Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι ο σκοπός του νόμου είναι, με την απαλλαγή από το τέλος των διαφημίσεων αυτών, να καταστήσει στους χώρους και στα μέσα συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ ελκυστικούς στη διαφήμιση δραστηριότητα. Ο σκοπός αυτός δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν η απαλλαγή περιοριζόταν μόνο σε ανακοινώσεις προς το επιβατικό κοινό των ΔΕΚΟ που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο.

Η Αρχή έθεσε την άποψη αυτή υπόψη της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Αθηναίων και την Διεύθυνση Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων. Η τελευταία συντάχθηκε με τη θέση του Συνηγόρου και απηύθυνε έγγραφο προς το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά όλοι οι δήμοι της χώρας.

Κατόπιν της θετικής αυτής εξέλιξης, ο Δήμος Αθηναίων ενημέρωσε την Αρχή ότι δεν θα προβεί στην βεβαίωση του τέλους σε βάρος της διαφημιστικής εταιρείας.

Σχόλια