Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος

0

 

Με επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος ζητά την πλήρη απαλλαγή της από την υποχρέωση καταβολής του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα 29 ακίνητα που έχει στην κυριότητά της.

Με αφορμή την δημοσιοποίηση της επιστολής αυτής στον Τύπο – Εφημερίδα των Συντακτών – η Τράπεζα σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκθέτει την νομική βάση, επί της οποίας ζητά να απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα, επικαλείται τις διατάξεις του Καταστατικού της, που ρητά ορίζουν ότι απολαμβάνει πλήρη φορολογική ατέλεια, καθώς και το γεγονός ότι την ισχύ των διατάξεων αυτών έχει επιβεβαιώσει στο παρελθόν και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Ως δεύτερο επιχείρημα, επικαλείται την ιδιότητά της ως Κεντρική Τράπεζα. Υπό τη θεσμική της αυτή ιδιότητα και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, πληρώνει κάθε έτος στο κράτος μέρισμα που φτάνει στο 88% των καθαρών κερδών της, και για το 2013 ανήλθε στο ποσό των 817.800.000 ευρώ.  Ρητά, λοιπόν, εκτίθεται  ότι η ΤτΕ αντί να καταβάλλει φόρους, πληρώνει ετησίως μέρισμα, το οποίο καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η ανακοίνωση καταλήγει ότι η απαλλαγή της ΤτΕ από τον ΕΝΦΙΑ είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, γιατί ούτως ή άλλως το Δημόσιο θα εισπράξει το ισόποσο του καταλογισθέντος ΕΝΦΙΑ, ενόψει των παραπάνω διατάξεων περί διανομής μερίσματος.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΤτΕ
 
 
 

Σχόλια