Απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης στις επικρίσεις των Δικαστικών Λειτουργών

0

“Σταθερή και αμετακίνητη βούληση της Κυβέρνησης είναι η δραστική και ως εκ τούτου αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλο το φάσμα του Δημόσιου τομέα” δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, μετά την έντονη κριτική των νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου από το ΝΣΚ, την Ένωση Εισαγγελέων και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Πέρα από τις επικρίσεις των Δικαστικών Ενώσεων και του ΝΣΚ, ένταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκάλεσε και η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος ζήτησε παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ωφελούνται από την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Με σκοπό να καταστείλει τις αντιδράσεις, το Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ο κ. Αθανασίου αναφέρει ότι:
«Σταθερή και αμετακίνητη βούληση της Κυβέρνησης είναι η δραστική και ως εκ τούτου αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλο το φάσμα του Δημόσιου τομέα. Αυτό αποδεικνύεται από το μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της. (κακουργηματοποιήθηκε η δωροδοκία – παθητική και ενεργητική – των πολιτικών αξιωματούχων και των δικαστικών λειτουργών και αυστηροποιήθηκε αυτή των υπαλλήλων κ.ά. βλ. Ν. 4254/2014).

Με τις πρόσφατες και (οψίμως!) σχολιαζόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ΟΥΔΕΙΣ υπάλληλος (Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος, μέλος Δ.Σ. κλπ), που υπηρετεί όχι μόνο στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ, αλλά και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που ιδρύθηκαν από το Δημόσιο (ΟΤΕ {υπόθεση SIEMENS}, ΔΕΗ, Ναυπηγεία κλπ) απαλλάσσεται ή θα τύχει οποιασδήποτε ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης.

Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να βρουν, πίσω από τις εν λόγω ρυθμίσεις, οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Αν έχουν υπόψη τους οποιαδήποτε περίπτωση που μπορεί να τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης από τις εν λόγω ρυθμίσεις, ας την αναφέρουν δημοσίως, για να τύχουν ανάλογης απαντήσεως».

Σημειώνεται, ότι η Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με ανακοίνωσή της εξέφρασε την ικανοποίησή της για την “κατηγορηματική διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι οι ισχύουσες ρυθμίσεις του νόμου 1608/1950 που προβλέπει επιβαρυντικές διατάξεις (αύξηση των ποινών) σε βάρος των καταχραστών του Δημοσίου «δεν πρόκειται να θιγούν ούτε κατά κεραία με την κατάρτιση του νέου Ποινικού Κώδικα”.

 

Σχόλια