ΑΠΔΠΧ: Καταδίκη του ΕΔΟΕΑΠ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

0

Σε καταδίκη του ΕΔΟΕΑΠ, προχώρησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για παραβιάσεις που αφορούν προσωπικά δεδομένα, αναστολή ή παρακράτηση επικουρήσεων, περικοπές παροχών, συντάξεων και άλλες αυθαίρετες αποφάσεις.

Παράλληλα, εκκρεμεί η εξέταση και άλλων προσφυγών που έχουν υποβληθεί στην Αρχή, καθώς υπάρχει καταγγελία και στην ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ για υφαρπαγή απόφασης των μελών του ως προς την προσκόμιση και κατάθεση εκκαθαριστικών, αφού η προσκόμιση τους δεν έγινε με την συγκατάθεση των ασφαλισμένων επειδή απλώς παραπλανήθηκαν.

Επίσης, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ επιχειρεί να αυξήσει τις εισφορές των ασφαλισμένων δημοσιογράφων, επιβάλλοντας ‘’χαράτσι’’, που μειώνει ακόμη περισσότερο τους μισθούς των εργαζομένων .

Η Αρχή, με την 51/13-05-2014 απόφαση της, απευθύνει προειδοποίηση στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ότι πρέπει να σταματήσει την επεξεργασία του αρχείου που έχει συλλέξει και να το καταστρέψει.

Ειδικότερα, στο διατακτικό της απόφασης, τονίζεται ότι δεν έπρεπε να συλλεχθεί αντίγραφο του εκκαθαριστικού ή της φορολογικής δήλωσης κατά την τελευταία απογραφή από τη διοίκηση του συγκεκριμένου ασφαλιστικού δημοσιογραφικού οργανισμού.

Όπως αναφέρεται και στην απόφαση της Αρχής, οι νομικοί σύμβουλοι της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, επισημαίνουν ότι η δημιουργία αρχείου με τις φορολογικές δηλώσεις των ασφαλισμένων αποτελεί παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και η αυθαίρετη παρακράτηση της επικούρησης δεν προβλέπεται από κάποια διάταξη νόμου, ούτε από το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ..