Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας

0

 

Ο Ιωάννης Γρίβας (23 Φεβρουαρίου 1923 – 27 Νοεμβρίου 2016) ήταν Έλληνας δικαστικός, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο από 12 Οκτωβρίου 1989 έως 23 Νοεμβρίου 1989.

Ο εκλιπών διατέλεσε επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης εν όψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου 1989, από την οποία προέκυψε η οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1923 στην Κάτω Τιθορέα της Λοκρίδας. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εντάχθηκε στο δικαστικό σώμα. Συμμετείχε στο δικαστήριο το οποίο δίκασε τους ηγέτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Διετέλεσε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Κατά τη θητεία του στον Άρειο Πάγο, ήταν ο επικεφαλής στο Ειδικό δικαστήριο το οποίο πραγματοποιήθηκε για το σκάνδαλο με το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι. 

Μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Τζαννετάκη, ο Ιωάννης Γρίβας επελέγη ως πρωθυπουργός της υπηρεσιακής Κυβέρνησης που οδήγησε στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989.