Απεργία πείνας εν αναμονή μέτρων για την αλλαγή των συνθηκών κράτησης

0

Δέσμη μέτρων για την αλλαγή των συνθηκών κράτησης στις φυλακές αναμένεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εν τω μεταξύ, οι φυλακισμένοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία πείνας, καθώς έκριναν “ανεπαρκή” τα μέτρα που προτείνει το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών και θεωρούν ότι δε θίγουν τα ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τους κρατούμενους.

Οι απεργοί πείνας έχουν φτάσει τους 5.850 ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης οι απέχοντες από το μεσημβρινό συσσίτιο είναι 5.646 άτομα.

“Έχουμε εν εκκρεμότητι νομοσχέδιο που αφορά στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και γυναικών, όπου προτίθεμαι να βάλω όλα αυτά τα μέτρα που προτείνονται και τα οποία δεν έχουν οικονομικό βάρος, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση και η ψήφιση τους”, είπε ο κ. Χατζηγάκης σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης στη βουλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης συμπλήρωσε ότι με τα μέτρα της η κυβέρνηση είναι σαν να φτιάχνει τρεις φυλακές και διευκρίνισε ότι “με τους υπολογισμούς μας άνω των 1.500 ατόμων θα βρεθούν έξω από τις φυλακές τις επόμενες μέρες”.
Προανήγγειλε επίσης ένα “ριζοσπαστικό” πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης σε ειδικά καταστήματα, ώστε “να μην έχουν ψυχική καταρράκωση οι έγκλειστοι που είναι, όχι ένοχοι, αλλά άρρωστοι”.