Από το Σεπτέμβριο σε ισχύ το αυστηρότερο αντικαπνιστικό πλαίσιο

0

Προσπαθώντας να κλείσει όλα τα υπάρχοντα «παραθυράκια» του νόμου κατά του καπνίσματος, η υπουργός Υγείας εξήγγειλε την πλήρη απαγόρευσή του από 1ης Σεπτεμβρίου σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, καταργώντας τις εξαιρέσεις.
Μιλώντας στη συνεδρίαση Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής στο υπουργείο Υγείας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι το κάπνισμα θα απαγορευθεί σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας, καφέ, μπαρ, καφενεία καθώς και εστιατόρια.
Ειδικότερα, για τους χώρους εργασίας, η υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να καπνίσουν μόνο εκτός των κτηρίων, καθώς δε θα λειτουργούν πια καπνιστήρια.
Στο πλαίσιο αυτό, τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για τις επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία, αλλά και για το τί θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβίου, οπότε και θα καταργηθεί κάθε μορφή διαφήμισης ή προώθησης προϊόντων καπνού.
Ελέγχους για την τήρηση του νόμου αναλαμβάνει από το φθινόπωρο η αστυνομία, η δημοτική αστυνομία και το λιμενικό σώμα, ενώ ο προσδιορισμός των προστίμων θα καθοριστεί σε δεύτερο χρόνο και κατόπιν σχετικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ειδικά για τα καζίνο και τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, άνω των 300 τ.μ., τα μέτρα θα εφαρμοστούν, αφού δοθεί περιθώριο προσαρμογής οκτώ μηνών στους ιδιοκτήτες τους.

Σχόλια