spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΑπόφαση ΑΠ για ακάλυπτες επιταγές

Απόφαση ΑΠ για ακάλυπτες επιταγές

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ο ΑΠ με την υπ΄ αριθμ. 1443/2003 απόφασή του έκρινε, ότι από τις διατάξεις του άρθρου 79 του Ν.5960/1933 και των άρθρων 297, 298 και 914 του Αστικού Κώδικα, συνάγεται ότι ο εκδότης επιταγής, σε διαταγή, η οποία δεν πληρώθηκε κατά την εμφάνισή της επειδή, δεν υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια στην πληρώτρια Τράπεζα, στην περίπτωση που ενεργεί με πρόθεση, υπέχει ποινική ευθύνη και παράλληλα εφόσον προκαλεί ζημιά στο νόμιμο κομιστή της επιταγής, διαπράττει αδικοπραξία, αφού η ζημιά αυτή επέρχεται με παράνομη πράξη του εκδότη, διότι παραβιάζει τη διάταξη του άρθρου 79 του Ν. 5960/1933.

Επομένως, ο εκδότης ακάλυπτης επιταγής είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει το νόμιμο κομιστή της κατά τις διατάξεις του άρθρου 914 ΑΚ, αφού η διάταξη του άρθρου 79 Ν. 5966/1933 έχει θεσπιστεί για να προστατεύσει παράλληλα προς το δημόσιο και ιδιωτικό συμφέρον τον κομιστή της επιταγής, χωρίς να είναι αναγκαία η προηγούμενη καταδίκη του υπόχρεου για το ποινικό αδίκημα.

Με την κρίση αυτή ο ΑΠ απέρριψε ως απαράδεκτους τους ισχυρισμούς εκδοτών ακάλυπτης επιταγής ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο Ποινικός Κώδικας.

Παράλληλα, ο ΑΠ δέχθηκε ότι μπορεί ο αποδέκτης της επιταγής να απειλήσει τον έκδότη της ακάλυπτης επιταγής με προσωπική κράτηση και μάλιστα εφόσον αποδειχθεί η απαίτηση από αδικοπραξία, η απαγγελία προσωπικής κράτησης απόκειται στην κρίση του δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, Ανώνυμη Εταιρεία διόρισε δύο υπαλλήλους της ως νόμιμους εκπροσώπους της και τους παραχώρησε το δικαίωμα να εκδίδουν επιταγές για λογαριασμό της. Οι δύο υπάλλήλοι εξέδωσαν στην Θεσσαλονίκη μεταχρονολογημένη επιταγή.

Ο κάτοχος της επιταγής όταν πήγε στην Τράπεζα να εξαργυρώσει την επιταγή, στον λογαριασμό της εταιρείας δεν υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια. Όπως αναφέρει η απόφαση του ΑΠ, οι δύο υπάλληλοι γνώριζαν ότι κατά την έκδοση της μεταχρονολογημένης επιταγής, αλλά και κατά τον χρόνο πληρωμής της, στον Τραπεζικό λογαριασμό δεν υπήρχαν χρήματα, καθώς αυτοί διαχειρίζονταν τις υποθέσεις της εταιρείας.

Έτσι, με την έκδοση της επιταγής προκάλεσαν ζημιά στον κομιστή της επιταγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ποινικό σκέλος για τις επιταγές, η δίωξη του εκδότη ακάλυπτης επιταγής δεν γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα, αλλά κατόπιν μηνύσεως του θιγομένου.

spot_img

Lawjobs