Απόφαση ΔΕΚ για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων

0

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων απεφάνθη πως σε ό,τι αφορά στη μονιμοποίηση συμβασιούχων το εθνικό δίκαιο υπερισχύει του κοινοτικού δικαίου.

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την εκδίκαση δεκάδων υποθέσεων στα ελληνικά δικαστήρια.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα δικαστήρια έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν όχι μόνο σύμφωνα με το Διάταγμα Παυλόπουλου, με το οποίο ενσωματώθηκε η κοινοτική Οδηγία, αλλά εάν «πρέπει να εφαρμοστεί, αντί για ορισμένες από τις εν λόγω διατάξεις του εσωτερικού δικαίου, κάποιο ισοδύναμο νομοθετικό μέτρο».

Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση για χιλιάδες συμβασιούχους, όπου δεν μπορούσε να προχωρήσει η ουσιαστική εκδίκαση της υπόθεσής τους εξαιτίας της απαγόρευσης προς τα δικαστήρια να κρίνουν για τη μονιμοποίησή τους ή μη, καθώς βάσει εγκυκλίου του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου αρμόδιο για τέτοιες αποφάσεις ήταν μόνο το ΑΣΕΠ.

Στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δεν προβλέπεται πλέον η μετατροπή καταχρηστικών διαδοχικών συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ή επιβάλλονται «αθροιστικές και περιοριστικές προϋποθέσεις για τη μετατροπή», ενώ παράλληλα αποκλείονται από τη μονιμοποίηση όσοι είχαν συνάψει μία και μοναδική σύμβαση και όχι αλλεπάλληλες.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων να κρίνουν για τη μονιμοποίηση, παραπέμποντας στις ρυθμίσεις που ισχύουν και στις αποφάσεις Αρείου Πάγου, ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σχόλια