Απόφαση καταπέλτης του Πειθαρχικού του ΔΣΑ για τους δικηγόρους που επιδιώκουν τηλεοπτική προβολή

0

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΣΑ με την υπ’ αριθμ. 273/2006 απόφασή, έδωσε κατηγορηματική απάντηση στους δικηγόρους που επιδιώκουν τηλεοπτική προβολή, καθώς έκρινε πειθαρχικώς ελεγκτέο, για αναξιοπρεπή συμπεριφορά, δικηγόρο, που, ενώ χειριζόταν εκκρεμούσα δικαστική υπόθεση, συμμετείχε σε τηλεοπτική «εκδίκαση» της ίδιας υπόθεσης.

Στο σκεπτικό της πειθαρχικής απόφασης, με την οποία επεβλήθη ποινή προσωρινής παύσης δύο μηνών στο δικηγόρο, επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, ότι ο δικηγόρος, ως δημόσιος λειτουργός, πρέπει να μην επιδίδεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα απάδουσα στην αξιοπρέπεια του επαγγέλματος, ενώ η συμμετοχή των δικηγόρων σε μιμήσεις και παρωδίες δικών, όπως και σε εξωθεσμικές «δικοφανείς διαδικασίες», αντίκειται σε βασική διάταξη του Κώδικα Δικηγόρων και προσβάλλει βαναύσως το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος και της δικαιοσύνης.

Τονίζεται εξάλλου ότι ο δικηγόρος, που προσδίδει, με τη συμμετοχή του, σοβαροφάνεια, και κύρος σε τέτοιες εξωθεσμικές-εμπορικές δραστηριότητες, είναι ελεγκτέος για χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπή συμπεριφορά και για αθέμιτη επαγγελματική προβολή και διαφήμιση.

Ταυτόχρονα υποστηρίζεται στην απόφαση, ότι δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού ή περιορισμού της δικηγορικής ευθύνης το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες επιδιώκουν οι ίδιοι να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους.

Σχόλια