Τα πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη δεν αποτελούν εκτελεστές διοικητικές πράξεις και δεν υπάγονται στον ακυρωτικό έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε το τελευταίο με την υπ΄ αριθμ. 1041/2004 απόφαση του Δ΄ Τμήματος.
Ακόμα, κρίθηκε ότι είναι Συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη προς τις διεθνείς συμβάσεις, η έκπτωση αντιρρησία συνείδησης από την εκπλήρωση εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας.
Ειδικότερα, αντιρρησίας συνείδησης με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας υπήχθη στο καθεστώς του Ν. 2510/1997 για εναλλακτική πολιτική – κοινωνική υπηρεσία στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).
Όμως, ο αντιρρησίας κηρύχθηκε έκπτωτος από το δικαίωμα εκπλήρωσης εναλλακτικής πολιτικής – κοινωνικής υπηρεσίας, καθώς υπέπεσε σε παραπτώματα που μπορούν να επιφέρουν την πειθαρχική ποινή της οριστικής απολύσεως για το προσωπικό των ΕΛΤΑ.
Κατόπιν αυτού κλήθηκε προς κατάταξη στο Στρατό. Έτσι, προέβη σε διάφορες ενέργειες, μεταξύ αυτών, προς το Στρατολογικό Γραφείο και στον Συνήγορο του Πολίτη.
Ο τελευταίος σε πόρισμά του ανέφερε ότι ο αντιρρησίας συνείδησης κηρύχθηκε έκπτωτος κατά παράβαση του άρθρου 20 του Συντάγματος, δηλαδή δεν κλήθηκε σε προηγούμενη ακρόαση από τον προϊστάμενο των ΕΛΤΑ. Κατόπιν αυτών ο αντιρρησίας συνείδησης προσέφυγε στο ΣτΕ.
Το ΣτΕ έκρινε ότι οι διατάξεις του Ν. 2510/1997 που προβλέπουν τις περιπτώσεις εκπτώσεις από το δικαίωμα του αντιρρησίας συνείδησης να εκπληρώσει εναλλακτική πολιτική – κοινωνική υπηρεσία, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Και αυτό, γιατί κανένα από τα εν λόγω εθνικά και διεθνή νομοθετήματα δεν κατοχυρώνουν ατομικό δικαίωμα απαλλαγής από την στρατιωτική θητεία των αντιρρησιών συνείδησης.