Απόρριψη όλων των λόγων αναίρεσης αλλά και νέα επιμέτρηση ποινής ζητά ο αντεισαγγελέας Α.Π., Π. Νικολούδης για την υπόθεση της 17Ν

0

Να απορριφθούν όλοι οι λόγοι αναίρεσης που προβάλλουν οι προσφεύγοντες κατηγορούμενοι για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» αναφορικά με την ενοχή τους, ζήτησε τη δεύτερη ημέρα της αγόρευσής του στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Π. Νικολούδης. Ο κ. Νικολούδης πρότεινε, όμως, και νέα επιμέτρηση ποινής για τους Π. Τσελέντη και Κ. Τέλιο, εισηγούμενος να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα των δύο κατηγορουμένων να επωφεληθούν μέτρων επιείκειας. Και πρόσθεσε πως αν γίνει δεκτή η αναίρεση ως προς τους δύο κατηγορουμένους, αυτή πρέπει να επεκταθεί και στους Β. Τζωρτζάτο, Χρ. Ξηρό, Β. Ξηρό και Σ. Ξηρό, διότι δεν εξετάστηκε και απαντήθηκε το έστω και άπαξ υποβληθέν ανάλογο αίτημα κατά τη διάρκεια όλης της έως τώρα διαδικασίας.
Όπως ανέλυσε ο αντεισαγγελέας, σε περίπτωση που η πρότασή του γίνει δεκτή, το Εφετείο θα πρέπει να αναιρέσει τις αποφάσεις επί των ποινών και να προβεί σε συγκριτική αξιολόγηση της συνδρομής όλων των ομολογιών των κατηγορουμένων, για να διαμορφώσει κρίση σχετικά με το ποιος εξ αυτών μπορεί να τύχει ευεργετικών μέτρων. Το Εφετείο είχε απορρίψει το αίτημα αυτό, με το σκεπτικό ότι η συμβολή των κατηγορουμένων δεν ήταν ουσιώδης και ότι είχαν λάβει μέρος στη διάπραξη αποτρόπαιων εγκλημάτων. Κάτι τέτοιο, όμως, αποτελεί εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, οι οποίες θεσπίστηκαν ακριβώς για τέτοια σοβαρά εγκλήματα, σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σχόλια