Αποστάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης απο τη νέα δικαστική ένωση

0

Σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό «Άλφα 989», ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σ. Κοντονής αναφέρθηκε ερωτηθείς στη νεοσύστατη δικαστική ένωση, διατηρωντας σαφείς αποστάσεις απο τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ειδικοτερα ο Υπουργός τόνισε:
“Δε μας πέφτει λόγος για τη νεοσύστατη ένωση δικαστών και εισαγγελέων. Το λέω πάρα πολύ καθαρά. Το δικαίωμα των ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία κατά το Σύνταγμα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και δεν μπορεί να μπει σε περιορισμούς είτε από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς είτε από το κράτος. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση δεν αφορά την κυβέρνηση και δεν αφορά το κράτος. Πρόκειται περί συνδικαλιστικών ζητημάτων τα οποία οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να τα προσεγγίσουν και να τα λύσουν, λαμβάνοντας υπόψη κάτι πάρα πολύ απλό: ότι για την κοινωνία και τον πολίτη, ο δικαστής, είτε αποδίδει δικαιοσύνη, είτε συνδικαλίζεται, εκφράζει δηλαδή ένα συνδικαλιστικό λόγο, παραμένει δικαστής. Και θα πρέπει να προστατεύσουν αυτή την ιδιότητα οι δικαστές”.

Αναφορικά με το ζήτημα της παράτασης θητείας των δικαστών, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε:

“Το Σύνταγμα είναι σαφές. Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει την ανάλυση που κάνουν να τη στηρίζουν στο νόμο και να μην αυθαιρετούν στις κρίσεις και στις εκτιμήσεις τους, γιατί με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα κλίμα ότι ο καθένας κάνει ό,τι του αρέσει. Επιπλέον, οι δικαστές κατά την αντιπαράθεση που μπορεί να έχουν, θεμιτή και εύλογη σε ορισμένα σημεία, να μηνξεχνάνε τη βασική τους ιδιότητα: ότι είναι δικαστές. Και ότι η κοινωνία τους αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και, αν διαταραχθεί αυτή η εμπιστοσύνη, από συμπεριφορές και φαινόμενα που δε συνάδουν με το λειτούργημά τους, τότε αυτό είναι μεγάλο κακό για το κράτος δικαίου και μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία”.