Αποχή και απεργία πείνας σε 20 φυλακές

0

Τη Δευτέρα οι κρατούμενοι 20 σωφρονιστικών καταστημάτων ανακοίνωσαν ότι θα απόσχουν από το συσσίτιο και θα πραγματοποιήσουν απεργία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.
Στη διάρκεια της συνέντευξης μίλησαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης, Γιάννης Μπανιάς και Θεόδωρος Δρίτσας, από την Ένωση Πολιτών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ο Γ.Ματαγός, από την «Κραυγή Ελευθερίας» ο Ν.Σκυφτούλης, από την Εναλλακτική Παρέμβαση ο Κ.Παπαδάκης, από την Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ ο Δ.Σαραφιάνος, από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα ο Αχίμ Ρόλχοϊζερ και από τον Εναλλακτικό Σύνδεσμο Απεξάρτησης ο Γ.Οικονομόπουλος.
Οι ομιλητές ανακοίνωσαν πρόγραμμα δράσης και εκτός φυλακής, όπως τη συναυλία αλληλεγγύης της 10ης Νοεμβρίου στα Προπύλαια.
Τη Δευτέρα οι κρατούμενοι θα καταθέσουν κείμενο με υπογραφές προς την γραμματεία της κάθε φυλακής, όπου θα δηλώνουν την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην αποχή από το συσσίτιο και στην απεργία πείνας.
Συμμετοχή έχουν ήδη δηλώσει οι κρατούμενοι στις φυλακές Κομοτηνής, Διαβατών, Λάρισας, Δομοκού, Γρεβενών, Αμφισσας, Ανηλίκων Βόλου, Κορυδαλλού, Κερκύρας, Χαλκίδας, Μαλανδρίνου, Ναυπλίου, Πατρών, Χανίων, Αλικαρνασσού, Νεαπόλεως Κρήτης, Τρικάλων, Ιωαννίνων, Χίου, Αυλώνος και Γυναικείων Θηβών.
Στο σχετικό ψήφισμα της Πρωτοβουλίας σημειώνεται ότι ο πληθυσμός των φυλακών φτάνει πλέον τις 14.000 , ενώ 377 κρατούμενοι πέθαναν τα τελευταία δέκα χρόνια.
Τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων εξέφρασε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας: «Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των κρατουμένων είναι αλλοδαποί, οικονομικά αδύναμοι ή πρόσωπα συνδεόμενα με χρήση ναρκωτικών, ενώ τεράστιος είναι ο αριθμός των προφυλακισμένων εξαιτίας της κατάχρησης του θεσμού της προσωρινής κράτησης.
“Ο ΔΣΑ έχει προβεί επανειλημμένα σε διαβήματα και διαμαρτυρίες προς τους αρμόδιους φορείς, χωρίς ούτε μία ανταπόκριση. Στο αίτημα της κοινωνίας για λιγότερους φυλακισμένους, η κυβέρνηση απαντά δυστυχώς με περισσότερες φυλακές και διατηρεί το άβατο των φυλακών, απαγορεύοντας και στο ΔΣΑ και τους άλλους φορείς την ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους των φυλακών, αλλά και την εκπροσώπησή τους στα τοπικά και κεντρικά συμβούλια των φυλακών. Καλούμε για ύστατη φορά την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων και τους δικαστικούς λειτουργούς να φέρονται με μέτρο και αναλογικότητα κατά την απαγγελία των ποινών και των προφυλακίσεων” , αναφέρει η ανακοίνωση.

Σχόλια