Αποζημίωση για θανάσιμο τραυματισμό στο οδόστρωμα επικύρωσε το ΣτΕ

0

Αποζημίωση ύψους 753.000 ευρώ για θανάσιμο τραυματισμό λόγω μπάζων στο οδόστρωμα επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ως αποζημίωση σε πατέρα που έχασε το 19χρονο παιδί του. Το δυστύχημα συνέβη όταν η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο φίλος του στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου με κατεύθυνση τη Σούδα, προσέκρουσε σε μπάζα που είχε εγκαταλείψει εργολάβος στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να τραυματιστεί σοβαρά και να σκοτωθεί ο γιος του. Τα μπάζα ασφαλτοτάπητα προέρχονταν από εργασίες ηλεκτροφωτισμού.

Από την πρόσκρουση, ο οδηγός υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, με συνέπεια να εμφανίσει σπαστική τετραπληγία και να μείνει ανάπηρος κατά ποσοστό 80%, ενώ ο συνεπιβάτης τραυματίστηκε θανάσιμα.

Τα Διοικητικά Δικαστήρια των Χανίων έκριναν ότι ο θανάσιμος τραυματισμός οφείλεται αποκλειστικά σε κοινή υπαιτιότητα του εργολάβου του έργου, του επιβλέποντα μηχανικού και των βοηθών του (δεν υπήρχε σήμανση για τα έργα και δεν είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας). Ωστόσο αν και ο βαρύτατος τραυματισμός του οδηγού οφείλεται σε υπαιτιότητα των τελευταίων το δικαστήριο αναγνωρίζει συνυπαιτιότητα του τραυματισθέντα, σε ποσοστό 20% μια και ο οδηγός δεν φορούσε κράνος, όπως είχε υποχρέωση από τον ΚΟΚ. Ο εργολάβος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών και 1 μηνός, ενώ ο επιβλέπων μηχανικός αθωώθηκε.

Τα δικαστήρια επιδίκασαν στον πατέρα το ποσό των 606.479 ευρώ ως αποζημίωση και το ποσό των 146.735 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη.Το ανωτέρω ποσό επικύρωσε και το ΣΤΕ, το οποίο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου κατά της εφετειακής απόφασης που είχε επιδικάσει την επίμαχη αποζημίωση.

Σχόλια