«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την υποθαλάσσια στη Θεσσαλονίκη

0

Απερρίφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση αναστολής που είχαν υποβάλει κάτοικοι και πολιτιστικές – οικολογικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες κατασκευής της υποθαλάσσιας σήραγγας στη συμπρωτεύουσα, με το αιτιολογικό ότι αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της περιοχής, λόγω της κατεδάφισης διατηρητέων.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο δικαστήριο αρχικά είχε «μπλοκάρει» τις εργασίες με προσωρινή διαταγή, αλλά πριν από περίπου ενάμιση μήνα άλλαξε η επίμαχη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία είχε προβλέψει αρχικά την κατεδάφιση τριών διατηρητέων.

Με τη νέα υπουργική απόφαση δεν εγκρίνεται πλέον η κατεδάφιση των τριών διατηρητέων, καθώς διαπιστώθηκε ότι είναι εφικτή η διατήρηση αυτών με την εφαρμογή της μεθόδου της διάτρησης και ότι αυτή η λύση είναι ορθότερη από περιβαλλοντική σκοπιά, γιατί ελαχιστοποιεί την όχληση σχετικά με την αρχικά προβλεπόμενη μέθοδο.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το ΣτΕ επισημαίνει ότι στηρίζεται σε νέα στοιχεία και περιέχει ειδική αιτιολογία για την έγκριση επεμβάσεων κοντά στα μνημεία, καθώς και για την έγκριση κατεδάφισης των μη διατηρητέων κτιρίων.

Συνεπώς, κατά το ΣτΕ η αρχική αίτηση αναστολής εναντίον της πρώτης υπουργικής απόφασης δεν έχει πλέον αντικείμενο και γι αυτό πρέπει να απορριφθεί.

Σχόλια