«Πράσινο φως» για την ιδιωτική χρηματοδότηση της έρευνας στα Πανεπιστήμια

0

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο έδωσε το ‘’πράσινο φως’’ για την αυτοχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, είτε από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε από ιδιώτες.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε να απελευθερωθούν από την ενιαία αρχή πληρωμών τα ερευνητικά κέντρα του ιδιωτικού δικαίου, τα ινστιτούτα, οι ειδικοί λογαριασμοί των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων που ανήκουν στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για «μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση. Να προσαρμοστούμε σε όσα ισχύουν σε όλο το δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη και πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης, το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων σε ανακοίνωσή του, χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη χρηματοδότηση πανεπιστημίων από ιδιώτες, διότι έτσι αποδεσμεύονται οι Λογαριασμοί Έρευνας των ΑΕΙ από τις αυστηρές διαδικασίες της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Υπενθυμίζεται ότι η αποδέσμευση από την ΕΑΠ αποτελούσε πάγιο αίτημα της Συνόδου των Πρυτάνεων, δεδομένου ότι υφίσταται σοβαρό αντικίνητρο για την ανάπτυξη της έρευνας και την διαχείριση των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Παράλληλα, το προεδρείο της Συνόδου εκφράζει «εκ νέου την έντονη διαφωνία του για τη μείωση των προϋπολογισμών των πανεπιστημίων, η οποία οδηγεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας τους, καθότι έχει υπερβεί αθροιστικά το 50-60% την τελευταία τετραετία. Για το λόγο αυτό, τονίζεται εκ νέου ότι η νέα μείωση θα καταστήσει ανέφικτη την εκπλήρωση της αποστολής των Ιδρυμάτων προς την κοινωνία και ζητείται να υπάρξει πολιτική λύση ενίσχυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

 

Σχόλια