«Προσβολή του κράτους δικαίου» η υπόθεση των καμερών

0

Η γενική συνέλευση της Νομικής Σχολής Αθηνών κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη για «προσβολή του κράτους δικαίου» σχετικά με την υπόθεση των καμερών που οδήγησε στη μαζική παραίτηση των μελών της ανεξάρτητης αρχής για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

Οι καθηγητές της Νομικής, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ένα από τα παραιτηθέντα μέλη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, μιλούν για περιφρόνηση των αποφάσεων της Αρχής και διαμαρτύρονται για τις απαξιωτικές, όπως λένε, φράσεις που χρησιμοποίησε ο υπουργός σε βάρος των μελών της Αρχής.

Η συνέλευση συνεδρίασε εκτάκτως και ασχολήθηκε με το ζήτημα που προέκυψε από τη χρήση των καμερών από την αστυνομία κατά τη φετινή πορεία για την 34η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με την απόφαση, η συνέλευση:

«Εκτιμά ότι η περιφρόνηση των αποφάσεων της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αρμόδιας κατά το Σύνταγμα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, προσβάλλει το κράτος δικαίου και μάλιστα όταν εκκρεμεί επί του θέματος η έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

»Διαμαρτύρεται για τις απαξιωτικές εκφράσεις που ο αρμόδιος υπουργός χρησιμοποίησε, καθ ο μέτρο αυτές θίγουν τα μέλη της Αρχής που παραιτήθηκαν, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και καθηγητής του τμήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σεβαστή η θέση άλλων καθηγητών που παρέμειναν στην Αρχή».

Τέλος εξέφρασε τη συμπαράστασή της προς τον παραιτηθέντα συνάδελφο καθηγητή.

Σχόλια