Άρειος Πάγος: Ανέπεμψε στο Εφετείο Καλαμάτας υπόθεση αποζημίωσης για τραυματισμό ανηλίκου

0

Ο Άρειος Πάγος είχε κληθεί να αποφασίσει για την καταβολή αποζημίωσης ποσού 54.116 ευρώ, η οποία είχει επιδικαστεί για τον τραυματισμό ανηλίκου, από πέτρα που του πέταξε άλλος ανήλικος όταν σε παιχνίδι τριών δεκαεπτάχρονων στη θάλασσα, ο ένας από τους τρεις εκνευρίστηκε επειδή δεχόταν πέτρες μεγαλύτερου μεγέθους και ο δεύτερος απο τους φίλους πήρε μια πέτρα μεγάλου μεγέθους και την πέταξε προς αυτόν. Η πέτρα τον βρήκε στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τέσσερα δόντια της άνω γνάθου, να υποστεί “κατάγματα της φατνιακής απόφυσης στη σύστοιχη περιοχή, μερική απώλεια της μύλης των πρόσθιων οδόντων της κάτω γνάθου και θλαστικό τραύμα κάτω χείλους”.

Οι γονείς του 17χρονου διεκδίκησαν δικαστικά αποζημίωση για ηθική βλάβη και για υλικές ζημιές (αποκατάσταση οδόντων, ιατρικές αμοιβές, κλπ). Τα δικαστήρια έκριναν ότι ο ανήλικος φίλος που πεταξε την πέτρα ήταν αποκλειστικά υπεύθυνος, ωστόσο το ζήτημα που τέθηκε στη συνέχεια αφορούσε το ποιος θα πληρώσει το ποσό των 54.116 ευρώ, καθώς ο δράστης ηταν ανήλικος και την επιμέλειά του, μετά το διαζύγιο των γονιών του, είχε η μητέρα του. Στη συνέχεια, το Εφετείο της Καλαμάτας ασχολήθηκε με το ζήτημα της προσήκουσας εποπτείας εκτιμώντας ότι εκείνη «δεν έλαβε όλα εκείνα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την προσήκουσα άσκηση της εποπτείας του υιού της και δεν κατηύθυνε την προσοχή του στους κινδύνους που απορρέουν από ορισμένα αντικείμενα και ούτε τον καθοδήγησε σε συμπεριφορά σύμφωνη με τους κανόνες της κοινωνικής συμπεριφοράς».

Τελικά, ο Άρειος Πάγος εξέφρασε τη γνώμη ότι το Εφετείο ως προς την ύπαρξη ευθύνης της μητέρας για τις ενέργειες του παιδιού της «εσφαλμένα ερμήνευσε και εφάρμοσε το νόμο ως προς την εξειδίκευση της αόριστης νομικής έννοιας της προσήκουσας εποπτείας ανηλίκου» καθώς και ότι η ηλικία των παιδιών τους επέτρεπε να κρίνουν ώριμα και αποφάνθηκε ότι η εφετειακή απόφαση είναι πλημμελής και αναιτιολόγητη και ανέπεμψε στο Εφετείο Καλαμάτας την υπόθεση για νέα κρίση.