Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η διάταξη για το «2% των υπολογιστών»

0

Με το ενδεχόμενο να καταβάλουν αναδρομικά αμοιβές συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, βρίσκονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις πληροφορικής μετά την απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 7 Μαΐου.

Η απόφαση της ολομέλειας του Α.Π. (8/2007) χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη διάταξη Χριστοδουλάκη (ν. 3049/2002, άρθρο 14 παρ. 4) η οποία το 2002 κατήργησε την αμοιβή του 2% επί της αξίας του Η/Υ υπέρ των πνευματικών δημιουργών.

Ο Α.Π. έκρινε ότι η συγκεκριμένη διάταξη, στο σκέλος της αναδρομικής ισχύος της, αντιβαίνει τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Με την ίδια απόφαση αναιρείται και η απόφαση (5560/2003) του Εφετείου Αθηνών η οποία δικαίωνε την εταιρεία πληροφορικής Πουλιάδης & Συνεργάτες στην εκδίκαση της υπόθεσης, και την παραπέμπει για περαιτέρω εκδίκαση στο ίδιο εφετείο, που θα συγκροτηθεί με άλλους δικαστές.

Ο κ. Γ. Βραδής, Νομικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση έχει καταστεί ιδιαιτέρως δυσχερής, αλλά σίγουρα δεν συνιστά καταστροφή», ενώ προέβλεψε ότι η διαδικασία έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.

Σχόλια