Άρειος Πάγος: δεν αναγνωρίζονται ελαφρυντικά στον απεξαρτημένο χρήστη ναρκωτικών

0

Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία επικύρωσε τη σχετική εφετειακή απόφαση, δεν αναγνωρίζονται ελαφρυντικά σε απεξαρτημένο χρήστη ναρκωτικών ουσιών, κατά την περίπτωση διάπραξης ληστείας.  

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου, σε περίπτωση ένταξης του χρήστη και υλοποίησης θεραπευτικού προγράμματος απεξαρτήσεώς του, ο οποίος έχει διαπράξει εγκλήματα που φέρεται ότι τελέστηκαν για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών, είναι δυνατή  η υποβολή αιτήσεως αναγνώρισης,  ως ελαφρυντικής περίστασης,  αυτή της ολοκλήρωσης του θεραπευτικού προγράμματος, προκειμένου να του επιβληθεί κατά την επιμέτρηση μειωμένη ποινή.

Αντίθετα, δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό σε όσους με επιτυχία μεν έχουν ολοκληρώσει θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, αλλά έχουν διαπράξει ληστεία ή κάποιο από τα εγκλήματα που προβλέπονται στο άρθρο 31 του Ν. 3459/2006.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την εφετειακή απόφαση είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών, 32χρονος χρήστης ναρκωτικών, ο οποίος πριν από 13 χρόνια με την απειλή μαχαιριού έκλεψε ένα λάστιχο και μία ζάντα αυτοκινήτου, με την απειλή μαχαιριού.

Εξετάζοντας την εν λόγω περίπτωση, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι  σύμφωνα με την ισχύουσα  νομοθεσία, δεν αναγνωρίζεται στον απεξαρτημένο ως ελαφρυντική περίσταση κατά την επιμέτρηση της ποινής η ολοκλήρωση επιτυχώς εγκεκριμένου  θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης.

Σε σχετική ανακοίνωση για την  απόφαση του Αρείου Πάγου, η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ»,  «καταδικάζει ως απαράδεκτη την απόφαση του Αρείου Πάγου που επιβεβαιώνει την προηγούμενη απόφαση του Εφετείου της Αθήνας (φυλάκιση 4 χρόνια χωρίς αναστολή) για τον απεξαρτημένο,  32 χρόνων Κ.Ρ., που πριν από 13 χρόνια, ενώ βρισκόταν στη χρήση έκλεψε μία ζάντα αυτοκινήτου!».

«Δείγμα αναλγησίας του κράτους και γενικότερα της Πολιτείας απέναντι σε όσους καταφέρνουν να κερδίσουν την δύσκολη μάχη της απεξάρτησης, έρχεται σε μια δύσκολη εποχή να περάσει στην κοινωνία το ολέθριο μήνυμα ότι ο τοξικομανής δεν γίνεται καλά και η θέση του ακόμα και αφού απεξαρτηθεί, είναι στη φυλακή» συνεχίζει η ανακοίνωση της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ».

 

Σχόλια