Αρειος Πάγος: Η περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα ανώνυμης εταιρείας, η οποία διεκδικούσε την επίμαχη έκταση και είχε ξεκινήσει μάλιστα κατασκευαστικά έργα σε έκταση 90 στρεμμάτων, στη συγκεκριμένη περιοχή του νησιού. Οι κατασκευαστικές εργασίες είχαν προκαλέσει την εκ μέρους του Δημοσίου κατάθεση διεκδικητικής αγωγής καθώς, όπως υποστήριζε, η περιοχή ανήκει στην κυριότητά του και δεν είναι εκμεταλλεύσιμη από ιδιώτες.

Στη συνέχεια, το Εφετείο δέχθηκε τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και η εταιρεία προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της εφετειακής απόφασης. Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου υιοθετώντας την εισήγηση του κ. Α. Κανελλόπουλου και ερμηνεύοντας τις Συνθήκες και τα Πρωτόκολλα, τα οποία υπέγραψε η Ελλάδα μετά την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους, δέχθηκε ότι δε νοείται κυριότητα ιδιώτη επί της επίμαχης έκτασης καθώς αυτή ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ως διαδόχου του Οθωμανικού κράτους.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι Αρεοπαγίτες παρέπεμψαν την υπόθεση στο Γ’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την επίλυση λοιπών εκκρεμών νομικών ζητημάτων.

Σχόλια