Άρειος Πάγος: Συνυπαίτιος σε τροχαίο και ο συνοδηγός μεθυσμένου οδηγού

0

 

Το Δ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι ο συνοδηγός αυτοκινήτου που γνωρίζει ότι ο οδηγός είναι μεθυσμένος και παρ’ όλα αυτά δέχεται να επιβιβαστεί, είναι συνυπαίτιος κατά 30%, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν οι δικαστές πως «ο θανών, γνώριζε ότι ο οδηγός είχε καταναλώσει οινόπνευμα, ενώ επίσης μπορούσε να γνωρίζει ότι εξ αυτού του λόγου είχε πλέον μειωμένη ικανότητα για οδήγηση». Έτσι, το γεγονός ότι παρά ταύτα ο συνοδηγός δέχθηκε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και να μεταφερθεί από τον οδηγό, «θεμελιώνει συντρέχον πταίσμα».

Τον Άρειο Πάγο απασχόλησε υπόθεση οδηγού που είχε καταναλώσει αλκοόλ, στο αυτοκίνητο του οποίου επέβαιναν άλλα τρία άτομα. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο συνοδηγός, ο οποίος και κατέληξε λόγω εσωτερικής αιμορραγίας. Οι συγγενείς του συνοδηγού διεκδίκησαν την καταβολή αποζημίωσης για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν και τα έξοδα κηδείας του άτυχου συνοδηγού, αλλά κρίθηκε ότι η αποζημίωση πρέπει να είναι μειωμένη κατά 30%.

Επιπλέον, στην απόφαση αναφέρεται ότι από την ασφαλιστική κάλυψη εξαιρούνται οι οδηγοί που τελούν υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών. Ωστόσο, η μη ασφαλιστική κάλυψη του οδηγού λόγω μέθης, δεν απαλλάσσει την ασφαλτική εταιρεία από την υποχρέωση να αποζημιώσει τους ζημιωθέντες τρίτους, κυρίως συγγενείς, και να αξιώσει στη συνέχεια το ποσό που θα καταβάλει από τον οδηγό.
 

Σχόλια