Αρεοπαγίτης κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ

0

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο αρεοπαγίτης Ιωάννης Σίδερης κατά της μη προεπιλογής του για τη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, τονίζοντας ότι Ν. 3841/2010,
με τον οποίο άλλαξε η διαδικασία προαγωγής των δικαστών, είναι αντισυνταγματικός. Συγκεκριμένα, είναι αντισυνταγματική η προσθήκη ενός ακόμα οργάνου, αυτό της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, πέραν του Υπουργικού Συμβουλίου, για την ανάδειξη στον επόμενο βαθμό των Δικαστών και των Εισαγγελέων.

Όπως σημειώνει ο κ.Σίδερης ο Ν.3841/2010, ορίζει μία διαδικασία που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα αλλά ακόμη και εάν η νέα αυτή διαδικασία θεωρηθεί ότι δεν αντίκειται σε αυτό, προσθέτει, θα πρέπει ο νομοθέτης να σέβεται τους ορισμούς του Συντάγματος και να προβλέπει την αιτιολόγηση των σχετικών κρίσεων και τη δυνατότητα δικαστικής προσβολής των πράξεων αυτών στη Δικαιοσύνη. Ουσιαστικά, ο αρεοπαγίτης υποστηρίζει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να διατυπώνει αιτιολογημένες αποφάσεις   για τις σχετικές  προαγωγές.

Στην προκείμενη περίπτωση αν και είχαν επιλεγεί δύο νεότεροι συνάδελφοι του κ.Ι. Σιδέρη, οι αρεοπαγίτες κ.κ.Νικόλας Ζαΐρης και Δήμητρα Παπαντωνοπούλου στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν υπάρχει η απαιτούμενη ειδική αιτιολογία αλλά γενικόλογες αναφορές που μπορούν να διατυπωθούν για κάθε επιλογή.

Σχόλια