Αρνηση ΑΠ σε υπερωριακές αμοιβές γιατρών

0

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με σχετική απόφασή της (52/2005) απέρριψε αιτήματα ειδικευόμενων γιατρών των νοσοκομείων, που διεκδικούσαν διαφορές από υπερωρίες. Με την απόφαση του ο Αρειος Πάγος ανατρέπει την μέχρι τώρα νομολογία και παράλληλα συγκρούεται με την Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία έχει εκδώσει αντίθετη απόφαση, δικαιώνοντας γιατρούς που είχαν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Η Ολομέλεια του Α.Π., χωρίς να κάνει δεκτή αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Δ. Λινού, έκρινε ότι:

– Είναι συνταγματική και νόμιμη η δεύτερη απόφαση του υπουργού (του 1991) που μείωσε το ύψος αποζημίωσης των εφημεριών των γιατρών και επομένως και των ειδικευομένων γιατρών.

– Κανόνες δικαίου που θεσπίζονται από όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, εφόσον λόγω ασαφούς διατύπωσης γεννηθούν αμφιβολίες για την αληθή έννοιά τους, μπορούν να ερμηνευθούν αυθεντικά από μεταγενέστερους κανόνες Δικαίου.

– Ο υπουργός Οικονομικών έκρινε ότι η δεύτερη υπουργική απόφαση δεν ισχύει για τον καθορισμό της ωρομίσθιας υπερωριακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, αλλά ισχύει το ωρομίσθιο του Ν. 1818/1988. Η απόφαση αυτή (η δεύτερη) είναι ερμηνευτική της πρώτης και η πρώτη δεν ισχύει.

Σημειώνεται ότι στη δικαιοσύνη είχαν προσφύγει 41 ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, που ζητούσαν έντοκα τις διαφορές από τις εφημερίες τους. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ορίστηκε ότι οι εφημερίες των γιατρών από 1.7.1991 θα υπολογίζονται στο 1/65 του βασικού μισθού κάθε μισθολογικού κλιμακίου και του επιδόματος βιβλιοθήκης. Ενα μήνα όμως αργότερα, με νεότερη απόφαση του υπουργού, καθορίσθηκε ότι ειδικά οι εφημερίες των γιατρών θα υπολογίζονται στο 1/100 του βασικού μισθού (στην κατηγορία των γιατρών περιλαμβάνονται και οι ειδικευόμενοι γιατροί).

Σχόλια