Αρνητική η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων για την Ελλάδα

0

Σοβαρά περιστατικά κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων σε συνδυασμό με ατιμωρησία των υπευθύνων καταλογίζει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς. Στην έκθεσή της για το 2009, η Επιτροπή, για ακόμη μία φορά, καταγράφει σωρεία περιστατικών άσκησης σωματικής βίας κατά τη σύλληψη και την ανάκριση από την Ασφάλεια, σε σημεία τόσο ευαίσθητα όσο τα πέλματα των ποδιών και τα δάκτυλα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έκθεση, πρόκειται για συμπεριφορές και πρακτικές που προσιδιάζουν με βασανισμό.
Επιπλέον, η Επιτροπή αναφέρεται και σε συγκεκριμένες καταγγελίες παράνομων συμπεριφορών εντός του ελλαδικού χώρου. Σύμφωνα με μία εξ αυτών, τα μέλη του τμήματος Ασφαλείας Σερρών τύλιξαν σε σακούλα το κεφάλι υπόπτου κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ενώ αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη υιοθέτησαν τη μέθοδο του εικονικού βιασμού.
Στην έκθεσή της, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Ελλάδα αρνείται να εξετάσει τα εν λόγω περιστατικά μέσω της μη θεσμοθέτησης αξιόπιστου, ανεξάρτητου και αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου ώστε να προσάγονται και να τιμωρούνται οι επίορκοι αστυνομικοί.
Η απροθυμία των αρχών να διερευνήσει τα περιστατικά αυτά επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει παράσχει στις ελληνικές αρχές λεπτομερείς πληροφορίες για περιστατικά κακομεταχείρισης ελπίζοντας ότι θα ελεγχθούν, χωρίς ποτέ να έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη οποιασδήποτε υπόθεσης.
Αναφορικά με τα αστυνομικά τμήματα και τα συνοριακά φυλάκια, στην έκθεση επισημαίνεται ότι δεν πληρούνται βασικές ανάγκες των κρατουμένων για στέγαση, διατροφή και ελάχιστα επίπεδα υγιεινής.
Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές, η Επιτροπή κάνει λόγο για απάνθρωπες συνθήκες, μη τήρηση έστω και στοιχειωδώς των κανόνων υγιεινής και έλλειψη προσωπικού. Οι ελληνικές αρχές, τέλος, καλούνται να καταργήσουν τον κολπικό έλεγχο -αίτημα που έχει εν μέρει ικανοποιηθεί- στις γυναικείες φυλακές Θήβας και Κορυδαλλού.

Σχόλια