Ασάφειες στο νέο νόμο για τις ταυτότητες

0

Σύγχυση φαίνεται πως επικρατεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες αντικατάστασης των δελτίων ταυτότητας.

Σύμφωνα με το νέο νόμο (3585/2007), ο οποίος ψηφίστηκε στις 5/7/2007 όλοι οι Έλληνες πολίτες υποχρεούνται στην αντικατάσταση του δελτίου ταυτότητας στις παρακάτω περιπτώσεις: α) σε περίπτωση που έχει αλλάξει οποιοδήποτε στοιχείο της ταυτότητας, β) σε περίπτωση που δεν αναγράφεται στο δελτίο ταυτότητας η ιθαγένεια ή τα στοιχεία με λατινικούς χαρακτήρες, γ)σε περίπτωση που η ταυτότητα έχει φθαρεί, δ) σε περίπτωση απώλειας, ε) σε περίπτωση κλοπής.

Ο χρόνος ισχύος των δελτίων ταυτότητας των Ελλήνων ορίζεται πλέον σε 15 χρόνια (αντί για 10 που ίσχυε), γεγονός που σημαίνει ότι η παρέλευση δεκαπέντε (15) ετών από την ημερομηνία έκδοσής τους, συνιστά υποχρεωτικό λόγο αντικατάστασης τους.

Το Υπουργείο με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι κάτοχοι των παλαιού τύπου ταυτοτήτων, εκείνων δηλαδή που δεν αναγράφονται τα στοιχεία και με λατινικούς χαρακτήρες είναι πλέον υποχρεωμένοι να τις αντικαταστήσουν.

Ωστόσο και υπό το φόβο να προκληθεί νέο αλαλούμ στα αστυνομικά τμήματα, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση των νέων διαβατηρίων, δεν προσδιορίζεται το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου οφείλεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ διευκρινίζεται ότι μέχρι την αντικατάστασή τους «τα δελτία ταυτότητας θεωρούνται ισχυρά», γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καμία συνέπεια σε περίπτωση μη αντικατάστασης.