Ασφαλιστικά μέτρα στα Οινόφυτα

0

Το Πρωτοδικείο Θηβών επέβαλε ασφαλιστικά μέτρα στον Δήμο Οινοφύτων για την υδροδότηση του Δηλεσίου με νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο, έπειτα από αίτημα της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές συγκέντρωσης εξασθενούς χρωμίου στις γεωτρήσεις του Δηλεσίου είναι χαμηλότερες από τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Πρωτοδικείο Θηβών αποφάσισε ότι το νερό είναι μη ασφαλές για οικιακή χρήση.

Σύμφωνα με την αιτιολογία της απόφασης, πιθανολογείται ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό σε τόσο υψηλές τιμές συνδέεται με βλάβες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως στομαχικές διαταραχές, παθήσεις των νεφρών και του ήπατος και καρκίνο.

Από τη στιγμή που επιδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Θηβών, ο Δήμος Οινοφύτων, στον οποίον υπάγεται το Δήλεσι, θα πρέπει να προμηθεύει καθημερινά με υδροφόρες ασφαλές νερό συνολικής ποσότητας 1.200 κυβικών μέτρων στους 6.000 κατοίκους της περιοχής.

Εκτός από τη μεταφορά ασφαλούς νερού, ο Δήμος Οινοφύτων υποχρεώνεται να εγκαταστήσει και επαρκή αριθμό δεξαμενών ώστε ο κάθε κάτοικος να μπορεί να προμηθεύεται 200 λίτρα ημερησίως.

Σε δηλώσεις του, ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Δημήτρης Σπυράκος, επισήμανε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση που ανοίγει τον δρόμο και για τις υπόλοιπες περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με εξασθενές χρώμιο.

Ανάμεσα στις περιοχές που έχουν εντοπιστεί αυξημένες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου περιλαμβάνεται η Θήβα, το Σχηματάρι, η Αυλίδα, ο Ωρωπός και το χωριό Βάγια.

Σχόλια