Ασφαλιστικό: αποφάσεις, εκτός πλαισίου Ολομέλειας, από τις Γενικές Συνελεύσεις

0

 

Μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου από τη Βουλή (Ν.4387/2016) και με τη συμπλήρωση σχεδόν πέντε μηνών αποχής του δικηγορικού σώματος από τα καθήκοντά του, οι επιλογές δεν φαίνονται να είναι διακριτές, έναντι της, δημευτικού χαρακτήρα,  “ασφαλιστικής μεταρρύθμισης” του κ. Κατρούγκαλου.

Έτσι, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της 12ης Μαϊου 2016, με την οποία συνεχίζεται μεν η αποχή αλλά υπό το διαφοροποιημένο, διευρυμένο πλαίσιο παροχής αδειών, ανέκυψε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, για την πορεία και την ενότητα του ίδιου του κλάδου. Αυτό της ενότητας στη βάση ή στην κορυφή της ιεραρχίας. Αυτό αναδεικνύεται από τις αποφάσεις μιας σειράς Γενικών Συνελεύσεων Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίες διαφοροποιούνται από την τελευταία απόφαση της Ολομέλειας, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα και απαίτηση οργάνωσης, για την επόμενη ημέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο ελήφθησαν και οι αποφάσεις, όπως αυτές των Γενικών Συνελεύσεων των Δικηγορικών Συλλόγων Λάρισας, Καβάλας, Ιωαννίνων, Βόλου και Χαλκιδικής.

Ειδικότερα, η Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Λάρισας υπερψήφισε με ψηφους 137 την προταση για αποχή μέχρι 3/6 με αυστηρό πλαίσιο (παλιό) καταψηφίζοντας την πρόταση του ΔΣ περί επικύρωσης της πρότασης Ολομέλειας (νέο ευέλικτο πλαίσιο) (71 ψήφοι). Η πρόταση για αναστολή αποχής έλαβε 20 ψήφους και το λευκό 2. Η νέα Γενική Συνέλευση θα γίνει την 2 Ιουνίου 2016.

Αντίστοιχα, η Γενική Συνέλευση τοιυ Δ.Σ. Ιωαννίνων αποφάσισε (α) την παράταση της αποχής των Δικηγόρων – μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων από τα καθήκοντά τους από 15-5-2016 έως και την 3-6-2016. (β) την εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων και (γ)  την τήρηση του πλαισίου χορήγησης αδειών, όπως είχε καθοριστεί με προηγούμενη απόφαση (παλαιό καθεστώς). 

Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας αποφάσισε την παράταση της αποχής των μελών του Συλλόγου έως και 24/5/2016, αλλά απορρίπτοντας την εισήγηση του Δ.Σ. του Συλλόγου, η οποία ευθυγραμμιζόταν με αυτή της Ολομέλειας, διατήρησε το παλαιό καθεστώς χορήγησης αδειών.

Επίσης, τη διατήρηση του καθεστώτος της αποχής με το ισχύον “αυστηρό” πλαίσιο αδειών αποφάσισε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, απορρίπτοντας την  εισήγηση εφαρμογής της απόφασης της Ολομέλειας της 12/5/2016. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας η οποία διεξήχθη κατά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου είναι: (1) 140 αποχή με το ισχύον πλαίσιο μέχρι 24/05/2016. (2) 127 αποχή υπό πλαίσιο αδειών ολομέλειας. (3) 88 αναστολής αποχής. 

Τέλος, στη Γενική Συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκιδικής αποφάσισε αποχή των μελών του, μεχρι και 27 Μαΐου 2016, με το αρχικό, αυστηρό πλαίσιο χορήγησης αδειών.

Η έκδηλη ανησυχία του κλάδου εκφράστηκε και μέσα από ένα μεγάλο αριθμό μηνυμάτων τα οποία λάβαμε στο LAWNET.gr, με τα οποία τονίζεται η αγωνία των δικηγόρων για την επόμενη ημέρα. 

Ανταποκρινόμενοι στο καθήκον άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης, ανοίγουμε το Δημόσιο διάλογο για το ασφαλιστικό, χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς. Στειλτε μας τις προτάσεις και τα άρθρα σας (Κείμενα, Ανακοινώσεις, Video), με αποκλειστικό θεμα το νέο Ασφαλιστικό και Φορολογικό πλαίσιο και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε, τόσο στις σελίδες του LAWNET.gr όσο και στην κοινότητα του LAWNET στο Facebook. 

Σχόλια