Άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των ζηλωτών μοναχών της Μονής Εσφιγμένου

0

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για απιστία και υπεξαίρεση, άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης, σε βάρος του ηγούμενου και των μελών του Συμβουλίου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους.

Είχε προηγηθεί το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε για τη Μονή Εσφιγμένου, ύστερα από καταγγελίες ότι οι ζηλωτές μοναχοί της Εσφιγμένου, στο Άγιο Όρος, που έχουν κηρυχθεί σχισματικοί, εκποιούν την περιουσία και έχουν υπεξαιρέσει μεγάλα ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του μοναστηριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα κατέδειξε πλήθος συμβολαιογραφικών πράξεων, με τις οποίες παραχωρείται μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας της Μονής Εσφιγμένου σε ιδιώτες και ζηλωτές μοναχούς, οι οποίες μάλιστα φαίνεται ότι έχουν υπογραφεί, μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επικύρωνε την απόφαση για απομάκρυνση των ζηλωτών μοναχών από το Αγιον Όρος.

Νομικοί κύκλοι ωστόσο, αναφέρουν ότι οι πράξεις αυτές είναι άκυρες, διότι οποιαδήποτε μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας μοναστηριού στο Αγιον Όρος πρέπει να έχει την έγκριση της Ιεράς Κοινότητας, πράγμα που εν προκειμένω δεν υφίσταται.

Οι ζηλωτές μοναχοί αρνήθηκαν να καταθέσουν και μάλιστα με υπόμνημά τους ανέφεραν ότι θα αναφερθούν στο θέμα εφόσον επισήμως τους απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ συκοφαντίες χαρακτήρισε τις καταγγελίες ο ηγούμενος των ζηλωτών Μεθόδιος.

Σχόλια