«Σύμφωνο Συμβίωσης» και για ομόφυλα ζευγάρια μέσω προσφυγών

0

Η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν νομικά προβλήματα από την υιοθέτηση του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια, καθώς υπάρχει περίπτωση να εκπέσει το σύμφωνο στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Για το ίδιο θέμα, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση νόμου, με την οποία το Σύμφωνο Συμβίωσης θα ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια, την οποία δεν έκανε δεκτή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης παρ ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η νομοθεσία στο μέλλον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής αναφέρεται σε περιπτώσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών, στις οποίες ισχύει το «Σύμφωνο Συμβίωσης» και για ομόφυλα ζευγάρια και τονίζεται ότι «η προστασία της γενετήσιας κατεύθυνσης εντάσσεται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απαγόρευσης των διακρίσεων».

Επίσης η έκθεση επισημαίνει ότι η έννοια της οικογένειας δεν οριοθετείται από τον γάμο (πολιτικό ή θρησκευτικό), αλλά πλέον περιλαμβάνει «de facto οικογενειακούς δεσμούς» εάν τα μέλη της ζουν ακόμη και εκτός γάμου.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο αφήνει να εννοηθεί πως εάν υπάρξουν προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, τότε δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί η ένταξη και των ομόφυλων ζευγαριών στην ομπρέλα του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης.